Thursday, October 22, 2009

Sjuttifyra...


Sjuttifyra-oddsare kan vara lite svåra att hitta i det här märkliga spelet vi kallar trav. En procent av spelarna lyckades i går - jag gjorde det dessvärre inte.


Men nu är 74 så mycket mer än bara ett odds. Vem minns inte ABBAs fantastiska seger i Eurovision i Brighton 1974? Eller elransoneringen som rädde i kraft på grund av oljekrisen? Då vart det minsann mörkt i folkhemmen i Enskededalen.


Det här var också året som svenska staten köpte 60% av aktierna i Pripps och förmodligen lade grunden till en ganska lagom tråkig utveckling av produkten - men klokast var väl det, annars kanske svenskarna skulle dricka för mycket förstås. Underlig inställning från en ägare kanske?


I det stora landet i väster så avgick högsta chefen efter ett taskigt planerat inbrott men det gjorde inte så mycket- man hade fått en ny hjälte redan. Muhammed Ali var namnet och detta år tog han tillbaka tungviktstiteln efter att ha lattjat med pastor Foreman.


Österut så hände det desto tråkigare saker. Indien sprängde nämligen sin första kärnvapenladdning (Bofors måste ha varit inblandat på något sätt här) och man kan ju bara undra om de inte borde ha tagit i lite extra och för evigt visat vilka som bestämmer i regionen.


Det fanns plats för kultur också. I Stockholm invigde man ett helt hus dit stadens invånare kunde gå och förkovra sig i diverse kulturella aktiviteter såsom knyppling och schackspelande. På bio gick Blåsningen och Robert Redford förblev flickornas favorit i årtionden efter den insatsen. Beppe Wolgers ville inte vara sämre, men Dunderklumpen gjorde honom aldrig riktigt till den babe-magnet Beppe hade hoppats på. Att han skulle få en fiskarhatt uppkallad efter sig blev aldrig någon riktig tröst för honom.


Den riktiga finkulturen utspelade sig som vanligt på en travbana i Rissne och italienska Timothy T vann elitloppet det här året på den ganska blygsamma tiden 1.15,7. Solvalla och kultur är annars en kanske oväntad kombination, men personligen var jag på bal en gång på festvåningen, där det dansades wienervals och spelades fin musik. Min dam för kvällen tröttnade tyvärr efter ett tag eftersom jag hade turen att ha fått en riktigt bra utsikt över upploppsrakan där Stig H gnuggade sina unghästar. Mycket intressantare än konversation och styrdans tyckte jag och lade försiktigt upp en plan på hur jag skulle komma ner till stallbacken efter middagen.


Kanske borde jag läst programmet bättre i går, eller åtminstone ringt min go-to-guy i travfrågor, för tre rätt är inte helt OK även om jag missade spiken och en 74-oddsare. Till nästa gång blir det därför wienervals som uppvärmning och en omgång av startspår och varvtider i SPSS - mitt älskade statistikprogram!


Enkelraden fyller förhoppningsvis någon annan på i nästa inlägg (läs: Per).
Ja, jag är så fräck så jag tränger mig in redan här i detta fantastiska nostalgistinna inlägg. Jag älskar 1974, då var jag 11 år och fortfarande lycklig i livet, vilken genialisk idé att göra det till ett tema i inlägget, och vilket briljant framförande! Håkan, tänk om du kunde tippa lika bra som du skriver!
Här kommer siffrorna:
/Per
A: 3+1+1+2+2+1+2+0+1= 13 (102)
E: 1+1+2+4+1+2+2+1+1= 15
H: 0+0+3+1+1+1+2+0+1= 9
M: 2+1+0+4+0+2+1+0+2= 12 (45)
N: 3+3+5+3+2+1+2+1+1= 21
P: 3+0+2+1+0+1+1+0+3=11 (26)
T: 1+1+x+1+1+0+3+0+2= 9

Potten: 12:-